2011. december 23., péntek

Szaloncukor

Tudtad?

 
Szaloncukor - „szalonczukkedli" (Jókai Mór)

 
A fondantcukor – túltelített oldatból kikristályosított cukormassza –, amely minden szaloncukor őse és alapja, Franciaországból származik.
A szaloncukor gyártásának gépesítése Magyarországon több cég nevéhez is köthető - pl. Stühmer csokoládé gyára.

Gőzgépekkel felszerelt csokoládégyár, amelyben már szaloncukrot is gyártottak 1883-tól üzemelt a Szentkirályi utcában, Gerbeaud és Kugler csokoládé gyára pedig 1886-ban kezdte meg működését.

Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt.

Kugler Géza 1891-ben kiadott Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében 17-féle szaloncukor receptet ajánl.


Jókedvben, finomságokban és meglepetésekben gazdag karácsonyt kívánok!


Forrás:







Csokoládégyár

 
Nosztalgia szaloncukor




Szaloncukor
  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.