2012. március 20., kedd

Gerbeaud cukrászda

Tudtad?

Mignontól a Konyakmeggyig


Kugler Henrik 1858-ban alapította meg cukrászatát a mai József nádor-téren, ahol Pesten először itt lehetett az üzlet előtti asztaloknál fogyasztani a fagylaltot! 1870-ben a Gizella térre - Vörösmarty tér - költözött a cukrászda, az akkori város közepébe.

Nevéhez fűződik a mignon meghonosítása, amit a pestiek sokáig kuglernek hívtak. Az aprócska sütemény piskótából, krém töltelékkel, kocka vagy kupola alakban készült, és elsőként itt; kis papírtálcákra helyezték.


Kugler, párizsi tartózkodása során ismerte meg Gerbeaud Emilt – akinek utóda nem lévén, átadta az üzletet. A genfi születésű cukrászzseni Magyarországra költözött, és Kuglerrel együtt a Gizella téren üzemeltették kávéházukat. Az alagsorban csokoládégyár is működött.

Gerbeaud lelkes kísérletezésének köszönhető a csokoládéval bevont drazsé, a macskanyelv és a konyakmeggy. A cukrász saját tervezésű, jellegzetes, művészi dobozokban árusította változatos termékeit.

A cukrászda a mai hangulatát az 1910-es felújítás során kapta; a nemes faanyagok, a márvány asztalok (az eredetit Gerbeaud hozatta a párizsi világkiállításról), a díszes üvegcsillárok a stukkók a régmúlt pompáját idézik a látogatók számára.
Jó étvágyat!



Forrás:




Kugler Henrik


Kugler Henrik cukrászata a József nádor téren


Az épület később a csődbe ment Postabank Rt. háza lett
 

Gerbeaud a Gizella téren 1890 körül


Gerbeaud bútora régen

Gerbeaud Emil és felesége


Korabeli cukrász eszközök


Díszdoboz

Gerbeaud a márványasztalokkal


Díszes kiszolgálópult
 

Gerbeaud sütemények

3 megjegyzés:

  1. Gyulán, a 100 éves cukrászda is ehhez hasonló stílusú, hangulatú.Varázslatos, mesebeli :-)

    VálaszTörlés
  2. Eredetileg a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székházának épült.

    VálaszTörlés
  3. Azt nem is tudtam, hogy a cukrászda először itt fogadta a vendégeket. Ilyen patinás történelmi előzmények tükrében még inkább figyelni kellene az épületek állapotára. Remek a kiegészítő fotósorozat!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.