2012. május 29., kedd

Mai Manó Ház

Nézz fel!

Múlt egy kattintásra


Mai Manó fényképészmester, a mai Nagymező utca 20. alá új műtermet álmodott, ami 1893-ra Nay Rezső tervei alapján készült el. A neoreneszánsz homlokzat zöld és sárga Zsolnay pirogránit burkolatot kapott. A ház díszei között láthatunk szőlőleveleket, puttók kezében fényképész kellékeket. A 3. emelet festett csempéin a két civakodó alak a festészet és a modern technika, a fényképészet versengését mutatja.


Az irodába márványlépcső vezet, ahol eredeti velencei tükör díszeleg. Itt volt a család lakása is. A fogadótermetbe faragott lépcsőn jutunk, ahová Róth Miksa féle üvegablakon szűrődik be a fény. Az épület szíve az utcára néző napfényműterem, melynek üvegtetejét fekete, sárga vagy kék vásznakkal takarták el, fényviszonyoktól függően. 

A középosztály kívánságára a cselédek a mestertől időpontot kértek, mivel egy fotó elkészítése, akár 3-4 hónapot is igénybe vett. A találkozóra érkezők a díszes szalonban várakoztak, majd a műteremben szabadtéri, vagy palotabelső hátteret választhattak portréjukhoz. Kattintás után a fényképész a manzárdtetős felülvilágító retusteremben végezte az utómunkákat. Az emeleteket keskeny képküldő lift kötötte össze.


Készült itt rengeteg gyermek portré is, ami ritka volt akkoriban, hiszen 15 perces mozdulatlanságot igényelt egy izgő-mozgó gyerektől. Mai Manó munkáiért a párizsi világkiállításon aranyérmet kapott. Halála után a híres Arizona Mulató működött az épületben. Jelenleg a Magyar Fotográfusok Házaként állandó szakkönyvtárnak és kiállításoknak ad otthont.



Forrás:
Budapesti kultúrtörténeti séták I. – Fekete Sas Kiadó 2009.

Nagymező utca 20.


Zöld, sárga mázas pirogránit puttó fényképezőgéppel

 
A kész fekete-fehér fényképeket utólag színezték


A kapuban díszes terrazzo burkolat, majd márványlépcső vezet a szalonba


Fény / képek


Róth Miksa színes üvegablaka


Díszes üvegajtó


Eredeti velencei tükör



Feljárat a szalonból a fogadó terembe


Kacskaringós korlátdísz


Fogadóterem oszlopai


Napfényműterem tetőablakán fehér vászonnal
  
A retusteremként működő manzárdtetős emeletek ...

... ma már használaton kívül


Hajdan itt a napfénytető alatt élesedtek ki a képek


Képküldő lift. A leküldött képet a szalonban vehette át a megrendelő


Régi gépek


Belülről

Fény hatására élesedik a kép

Négy évszak - gyermek portré

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.