2012. július 17., kedd

Székesfővárosi Czipész Ipartestület Székháza

Nézd meg kívül, belül!

Nem egy kaptafa


A belváros VII. kerületében sétálgatva feltűnő látványt nyújt a Wesselényi utca 17. számú épülete. Homlokzata díszes, szecessziós stílusát, Kopeczek György építész álmodta meg.

A dinamikusan épülő és szépülő városrésznek ezen a telkén korábban is a cipészek szolidabb székháza állt. A lebontást követően 1905-re született meg a kor divatos stílusában a mai épület. A háromemeletes házban kapott otthont a szakiskola, a betegsegélyező pénztár és a szakma hivatali helyiségei. A felsőbb szinteken tágas, polgári lakások létesültek.


A homlokzatot klinkertégla, magyaros mintás mozaikképek, a felirat és a díszterem neogót ablakai díszítik. Kovácsoltvas kapujából a tágas előtérben színes, virágos Róth Miksa-féle üvegajtó hívogat. Lépcsőházában az ólomüveg ablakokon beszűrődő fény világítja meg a zöldre festett kovácsoltvas korlátot. Az emeleteken végigfutó U alakú függőfolyosók lezárásaként egy melléklépcső vezet a padlástérbe. Másik végén egy toronyban a lift működik.


Az épületben az Erzsébetvárosi Közösségi Ház, az Erzsébetvárosiak Klubja és egy házasságkötő terem is működik. Nem csak a folyosókat és korlátokat, de még a padlásablakokat is virágok tarkítják. Alápincézett udvarán régies padok és asztalok adnak helyet kellemes beszélgetéseknek. Igazán kedves, békés hangulata van ennek a háznak! Ha van pár percünk a nagy rohanásban, érdemes benézni – akár egy gyors házasságkötés erejéig is ;)


Forrás:
Helyszínbejárás
www.kozhaz.hu
www.erzsebetvaros.hu



Wesselényi utca 17.


Felirat
 


Mozaik dísz az ablakok alatt


... és felett





Díszes, tárt kapukkal várnak



Üvegajtó az előtérben



Üvegvirág

Ablak a lépcsőházban


Cselédlépcső

Kilátás


Felülről

Sarokban


Balkonvirágok zöld-sárga harmóniában


Muskátli



Nyár a Cipészházban :)


2 megjegyzés:

  1. Pont ilyen kép van a fejemben a klasszikus, körfolyosós pesti bérházról:) csak a valóságban a többségük azért nincs ilyen jó állapotban...

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Szerkesztők!
    Ezen a helyszínen ma az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. Wesselényi17 helyszíne található, melynek funkciója művelődési házának felel meg.
    www.eromuvhaz.hu, www.w17.hu, Facebook: Wesselényi17
    Kérem, egészítsék ki leírásukat az új adatokkal.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.