2012. szeptember 5., szerda

László-ház a Blahán

Nézz fel és láss!
 

Freskó az árkádok alatt


A forgalmas Blaha Lujza téren többnyire sietősen haladunk át, de most álljunk meg egy esztétikai élmény erejéig! A József körút és Rákóczi út sarkán álló épület helyén kezdetben Auspitz Róbert földszintes lakóháza álldogált. Helyére, 1895-re készült el Kiss István tervei alapján a névadó László Zsigmond számára a négyemeletes eklektikus saroképület, jellegzetes tornyával.

A legelőkelőbbek a körúti 140 m2-es, 4 szobás lakások voltak. A sarki kőkorlátos, félköríves erkélyre annak idején bizonyára hangulatos lehetett kiülni, és egy jófajta bor mellett nézni, amint a lemenő nap végigragyogja a Kerepesi – ma Rákóczi – út macskaköveit.

A kovácsoltvas erkélykorláttal végigfuttatott emeleten látható egy-egy szoborfülkében Róna József alkotása, a Nő és a Férfi alakja.  A földszinten több üzlet működik, köztük egy gyógyszertár. Nem véletlenül; hiszen Örkény István író apja, Örkény Hugó patikusként dolgozott a házban. Ma is olvasható a cselédlépcsővel szemben, a háttérhelyiség ajtaján a felirat: üvegmosó.

Az aluljáróból felérve az árkádok alatt, a ház bejáratánál érdemes megnézni Lotz Károly szép freskóját a mennyezeten. A szépen kövezett udvarban borostyánnal befutott szökőkút csobog. A ház gangján nagy élet zajlik. Mariska néni mesél a régi idők emlékéről, amikor még bársonyszőnyeg fedte az emeletre futó lépcsőket, és amikor még a téren álló Nemzeti Színház esti műsorára lehetett izgalommal készülődni.

Az épületet központi helye miatt sok hirdetés, felirat takarja évek óta. Lássuk meg a hirdetések mögött azt a szépséget, amit az épület önmagában „reklámoz”! :)


Forrás:
Helyszínbejárás – interjú
F. Déry Attila: Józsefváros VIII. – TERC Kiadó
Építőipari Folyóirat 1893. 116.old.
szoborlap.hu



László-ház kupolája a Nemzeti Színház mögött







A ház tornya még Zsolnay cserepekkel




Épp a napokban távolították el a reklámtáblát  tornyáról



Férfi szobor


A hangulatos félkör erkély



Homlokzat



Díszes bejárat


Lotz freskó a bejárat mennyezetén



Vesztibül oszloppal



Gang


Növényekkel



Korlát



Negyedik emelet díszei



Kupola a ház belsejéből




Az udvar ...



... és a borostyános szökőkút

3 megjegyzés:

  1. Ez a szökőkút valami eszméletlen szép, meg persze az egész ház is...

    VálaszTörlés
  2. Van a vesztibül részen egy szobor is; angyalka hallal - az is nagyon érdekes! Már csak ezért is érdemes oda bekukkantani. :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű az udvar! Hogy jutottál be? Rajongok a régi bérházakért, amatőr fotós lévén pedig mindig le is szoktam fotózni őket kívülről és belülről, ha lehetséges! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.