2012. április 24., kedd

A mézeskalács házak földjén II.

Fedezd fel!

Gázgyári lakótelep

 
Az 1913-ra megépített Óbudai Gázgyár mellé az ipartörvények értelmében a munkások számára Almási Balogh Lóránd tervei szerint szolgálati lakások épültek. Itt, a város szélén korábban szőlőültetvények voltak, így a megépült lakótelep egy elszigetelt kis közösséget alkotott.

A telep négy egységből áll. Két hosszú házsorból, egy félkör alakú háztömbből és a telep közepén az óvodával szemben, a hatalmas platánfákkal övezett parkból. Az eredeti tervek alapján négyszer ekkora területet szántak a munkások számára, amit a háború hiúsított meg.

Az elzárt közösség számára kiépültek a telepet ellátó szociális egységek. Működött hentesüzlet, pékség és közös mosoda is a munkások szennyes ruháinak. A telepen élénk kulturális élet zajlott; a ma már nem működő művelődési ház korábban tiszti kaszinóként üzemelt, majd színháznak is helyet adott, de nagyon híres volt a helyi dalárda is! Jelenleg már csak a szabadtéri színpad árulkodik a régi időkről.

Az előírásoknak megfelelően, 100 kétszobás, sárga házikó épült, zöld spalettákkal, minden ablakban virágtartókkal és piros muskátlival. Ha valaki többszöri felszólítás után sem gondozta a balkonvirágait, akár ki is utasíthatták a bérlakásból!
A háztömbök mögött, a lakásokhoz virágoskertek és veteményesek tartoznak egy csapat kerti törpével; de az egy másik mese :) Érdemes felfedezni ezt a megkopott régi mesevárost, ahol megelevenednek a régi idők!

Folytatás: A mézeskalács házak földjén III.

Forrás:
Gyimesi László, a Gázgyári Művelődési Ház volt igazgatója és
Erhardt Gábor, építész, a Gázgyári lakótelep lakosának elbeszélése alapján
taj-kert.blog.hu





Gázgyári Lakótelep a magasból


Házsor a platánfák tövében

Földszintes házsor

Eltérő alakzatban

Sisakos hengerek





Hengeres szobák az emeleten


Balkonvirágok


Nyitva - zárva


Spaletták ...


... a zöld minden árnyalatában


Búbos kemence alakban




Boltívek



Kőkorlát és díszes burkolattal




Oldalsó bejárat a kertből


Zöld. Az idő árnyalatában


Óvoda a meseváros törpéinek

... már csak emlék


A régi színpad még megvan ...


Hátsó kiskertek virágokkal és ...


... törpékkel


2012. április 17., kedd

A mézeskalács házak földjén I.

Fedezd fel!

Rendőr lakótelep


Villamoson zötykölődve, a Fehérvári útról is látszik az a mézeskalács ház, ami az Allee Bevásárlóközpont és a vasúti felüljáró híd között, a játszótér mögött bújuk meg a ligetes környezetben. Már régóta vonzott egy képzelt világ mögötte, így bekukkantottam. Belépve csodálkoztam rá, hogy ez valójában nem egyetlen házsor, mint ahogy korábban látszott, hanem egy háztömbnyi kis település.

Körbenézve, még 9 hasonló házikó állt a a nagy udvarban. A gondnoktól tudtam meg, hogy a 10 épület 1928-29 között épült a Horthy korszakban, a magyar királyi államrendőrség szolgálati lakásaként. A lakóházak valószínű Gerlóczy Gedeon tervei alapján készülhettek, és felújításukra a 80-as években került sor.

A mustársárga épületek közül néhány, a felújítás során sötétzöld színt kapott. A kert középső részén álló központi, a többi háztól kissé eltérő, magasabb épületet is ekkor festhették fehérre. A háztömbökhöz henger alakú lépcsőház tartozik, kapuik felett óriási, néhol sajnos törött üvegű kandeláber lámpatestekkel. A zegzugos épületek egy-, illetve kétemeletesek, helyenként tetőtér beépítéssel, érdekes boltíves teraszokkal, kovácsoltvas korláttal, az ablakokon barna spalettákkal és a ládákban muskátlival.

A földszintes lakások erkélyeiről lépcsők vezetnek a tujákkal körbevett kis kertekbe. A házak között szépen kirakott, köves utacskák kanyarognak a virágültetvények között. Az udvaron idős nénik beszélgetnek a padon, és gyerekek játszanak. Virágzik az orgona, a tulipán, a kék nefelejcs, az aranyvessző. A kis kolónia valóban élettel teli hangulatot áraszt.
A mézeskalács háztömb kapuja nyitva áll, szabadon megtekinthető. :)





Fehérvári út - Kanizsai utca - Fadrusz utca - Hamzsabégi út




A Fehérvári útról látható sorház a játszótérrel


Az építés évszáma a bejáraton


A telep középső háza



Zöld ház


Mustársárga ház



Henger alakú lépcsőház



Törött üvegű lámpa

Mese erkély


Spaletták

A virágok dömperen érkeznek


Virágoskert

2012. április 9., hétfő

100 Éves Házak Ünnepe

 

Programajánló

Pincétől a padlásig


Idén, második alkalommal kerül megrendezésre a 100 Éves Házak Ünnepe. Több mint 50 épület nyitja meg kapuit és várja szeretettel és lelkesedéssel a látogatókat április 14-én és 15-én, hétvégén. 

A rendezvényre hónapok óta készülnek az önkéntes szervezők és kutatók, az ünnepelt épületek lakói és az intézmények dolgozói. Ebből az alkalomból gyűltek össze a résztvevők, hogy ünnepi díszbe öltöztessék épületeiket. Volt, ahol közösen takarítottak, rendezkedtek, vagy épp lépcsőkorlátot festettek, virágokat ültettek az udvarokba. A dolgos csoport pihenés közben mesélte egymásnak élményeit, korábbi emlékeit a házról.


Szinte látom magam előtt, ahogy nagypapák anekdotáznak sámlin ülő, kikerekedett szemű unokáknak, akik a nagyi almás pitéjét majszolják. Hasonló élményben lehet részünk nekünk is ezen a hétvégén, zsíros kenyér, szörp és sütemény mellett. :)

Megízlelhetjük a 100 évvel ezelőtti hangulatot; nézegethetünk korabeli fényképeket, láthatunk polgári lakást, cselédlépcsőt kovácsoltvas korláttal, folyosóról nyíló mellékhelyiségeket, színes, festett üvegablakokat. Pincétől a padlásig bekukkanthatunk minden rejtett zugba! Megismerhetjük a két bélyeges tégla történetét, láthatjuk a 100 éves vadszőlőt az udvaron, de lesznek pikáns régimódi történetek is a Józsefvárosból. Mindez cimbalom és palackposta koncert, képzőművészeti kiállítás, korabeli helyesírási verseny keretében.

 
A helytörténeti séták csoportvezetéssel több épületet is alaposabban bemutatnak. Az intézmények esetében van, ahová előzetes regisztráció szükséges! Részletes információ a 2012-es programban olvasható a www.budapest100.hu oldalán.
 

Mindenkinek élményekben gazdag, szép hétvégét kívánok! :)


Program:

Cikkek, videók:


2012-es ünnepi plakát a helyszínekkel


2012. április 3., kedd

A Libegő

Próbáltad már? 

Kényelmes túra, karosszékben


Az 1900-as évek kezdetén felmerült függővasút ötlete végül 1970. augusztus 17-én vált valóra. Az első utasok 5 forint ellenében 12 perc alatt, 4 km/h sebességgel győzték le a 262 méteres szintkülönbséget, és jutottak a János-hegy tetejére. A kötélpálya nevére beérkezett pályázatok között a Csúcsrakúszó, Jancsi-függi, Tájdrót is szerepelt, végül Libegőre keresztelték.

A Tatabányán elkészült acél oszlopokat egy ún. „szánkó” segítségével a hegyről csörlőzték le és állították a kijelölt helyükre. Az üzembe állított drótkötél az első 9 évben a terhelés miatt 20 métert nyúlt. Ez a változás egy normális folyamat, ezért a kötelet időnként rövidíteni kell. 

Az utazás élménye önmagában is izgalmas, de a magasból szép panoráma nyílik a városra, a távolabbi hegyekre. A kirándulók a pálya alatt húzódó meredek ösvényen gyalog is megtehetik az utat, vagy nevezhetnek az éves, tavaszi „Előzd meg a Libegőt!futóversenyre.

A Libegő két végállomása a 21-es és a 291-es busszal közelíthető meg. Pontos nyitva tartása a BKV oldalán olvasható. A kis sebesség miatt a Libegő ki- és beszállásnál nem áll meg, ezért, ha nem vagyunk elég gyorsak, akár üzemzárásig is keringhetünk, ha nem sikerül időben kiugrani a székből! :)



Forrás: 



Épül a Libegő 1969

Libegő átadása 1970


Bejárat a hegy lábánál 2011.


Őszi utazás a Libegőn 1973


A régi még piros tartó oszlopokkal

Ösvény a Libegő alatt
 

Kilátás a Libegőről
 
Panoráma
 
Bejárat a János-hegy tetején