2012. október 30., kedd

Károly körút 14.

Nézz a magasba!

Körúti évszakok


A Kiskörúton az Astoria és a Deák tér között magasodik egy gótikus elemeket hordozó eklektikus, négyemeletes épület. Az 1904-ben készült ház építtetője a szalámikészítéssel foglalkozó, olasz származású Szevera Károly volt. A tervező, Schannen Ernő maga is sokoldalú személyiség volt. Az építészeten túl az irodalom is érdekelte. Versírás mellett Schiller-műveket fordított, és vígjátékot is írt.


Az épület szépsége a rohanó hétköznapokban kevésbé érvényesül, mert izgalmas látványa jóval szemmagasság fölé kerül. Alsóbb szintjei üzlethelyiségeknek adnak otthont. Az eklektikus homlokzat középső tengelye három zárt erkélyt mutat, melyeket félköríves ikerablakok fognak közre, előttük csúcsosan kiálló, háromszög erkélyekkel. A szinteket kőkorlátos minta választja el egymástól. Az épület tetejét csúcsíves, öntöttvas tornyok koronázzák. Az aprólékos kőfaragásokat a legfelső emeleten csillogó üvegmozaik képek teszik hangsúlyosabbá. A Róth Miksa-féle mozaikok a négy évszak allegorikus nőalakjait ábrázolják. A Tavasz világoskék ruhában körülötte virágokkal, a Nyár arany szoknyában egy napernyővel látható, az Ősz kezében szőlőfürttel, míg a Tél szép, sötétkék bundába burkolózva.


A díszes megjelenés harmóniában van a belső hangulattal. Keskeny, boltíves folyosón keresztül érkezünk a főlépcsőházhoz és az udvarból induló cselédlépcsőhöz. A körfolyosók tartóoszlopai sötét színűre mázolt öntöttvas megoldással készültek. A lengőajtók üvegei közül már csak egy mutatja az eredeti mart mintát.
A főlépcsőház olyan, mintha a régmúltban járnánk. A legfelső emelet virágkoszorús tükörmennyezetének stukkó díszei még épségben láthatók. A csodálatos mintázatú kovácsoltvas korlát a beszűrődő fény homályában különleges hangulatot teremt a patinás légkörben.



Forrás:
Helyszínbejárás
Adalékok a Belváros történetéhez I-II. - Budapesti Városvédő Egyesület. 1993.
Déry Attila: Belváros, Lipótváros, V. – TERC. 2005.




 
Eklektikus ház a körút törésénél



Díszes homlokzat - (Fotó: Bálint Imre)


Évszakok
(Fotó: Bálint Imre)








Főlépcsőház mellett kijutunk az udvarra


Körfolyosók díszes korlátja és az öntöttvas tartóoszlopok





A folyosó ajtajának mart, mintás üvege







Főlépcsőház korlátja




Régi kapaszkodó a málló vakolat mellett


Patinás fal virágmintával



Minta a megsárgult falon


Lépcsőház ablaka a beszűrődő fényben


Mennyezet


Virágkoszorú


Dísz a tükörmennyezet közepén



Sejtelmes hangulat


Kovácsoltvas korlátok





2012. október 23., kedd

Fasori Református Templom

Fedezd fel!

A népi építészet mozaikjai


100 éves születésnapját ünneplő Fasori Református Templom története hasonló, mint a Kálvin téri templom építtetése. Kovács Emil lelkipásztor a környező kerületek híveinek tartott igehirdetésére bérelt terme a Rózsa utcában már az 1800-as évek végére szűkösnek bizonyult.

Gyűjtés indult hát Budapest ötödik református templomának felépítésére. Jelentősen felgyorsította a folyamatokat Laky Adolf ötvösművész 300 ezer korona adománya. Neki köszönhető Ferenc József 1867-es koronázására Szent István koronájának javítása, és a koronázási ajándék díszszekrényének elkészítése is.

1908-ban a székesfőváros az Izabella és a Hegedűs Sándor utca saroktelkét ajánlotta fel az építkezésre, ám az kicsinek bizonyult. Az 1909. április 15-i tervpályázat már a Fasori telek beépítésére szólt. A késő szecessziós stílusú templomot Árkay Aladár eredetileg a mai formájának tükörképeként tervezte, az azonban a szomszédos Herczel Sebészeti Szanatórium kilátását takarta volna. Ekkor báró Herczel Manó 33 ezer koronás hozzájárulásával a két torony és a parókia a másik oldalra épült.


A homlokzat Zsolnay-díszei, a kerítés mintája, a faragott padsorok, mind a népi építészet motívumait vonultatják fel. A görögkereszt alakú, karzatos belső teret hatalmas kupola zárja. Alatta a bronzcsillár Miákits Károly műiparos munkája. A kapu formájú festett üvegablakok Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A szószék fölött modern vonalú orgona zárja a szentélyt.

A Fasori Református Templom modern formavilága és díszítése a szecesszió egy újabb vonulatát tárja elénk. Egy séta alkalmával érdemes alaposan megfigyelni az épület részletgazdagságát!



Forrás:
Helyszínbejárás
www.fasor.hu





Templom a Városligeti fasoron



Gesztenyefa árnyékában



Harangtorony



Kőburkolat


Oszlopok és íves ablakok a hengeren



Díszes bajárat


Torony a Zsolnay-díszek mellett




Zsolnay



Népies motívumok a kerítésen



Kőfaragásos



Faragott díszítés a kapun



Zár szívecskékkel



Belső tér



Róth Miksa-féle ablak





Bronz csillár



Szépen faragott padsorok





Lámpa, késő szecessziós stílusban



Fasori Református Templom

2012. október 16., kedd

Várkert Bazár

Képzeld el!

Minden idők kulturális lenyomata


A József nádor által építtetett palota Duna-parti kertjeit még szegényes házsor szegélyezte, mikor Ybl Miklós 1875-től kertépítményt tervezett a Lánchíd és az Erzsébet híd közé eső szakaszra. Eredetileg a kertet egy hosszan elnyúló, nyitott szoborcsarnok zárta volna. A megvalósulást követően az építmény a Bazár nevet kapta, mely üzlethelyiségeknek adott otthont, majd szobrászok műtermeiként funkcionált. A szimmetrikus építmény közepén található gloriettet feljáró lejtők fogják közre. Tőle két irányban a lépcsőpavilonok folytatásaként a fülkepavilonokat északon a testőrpalota háztömbje keretezi, amely a királyi testőrség tagjainak és családtagjaiknak otthonát biztosította. Délen pedig a két bérpalota zárja a sort. 



A II. világháború okozta súlyos károk részleges helyreállítását követően, 1961-'84 között a Budai Ifjúsági Park, az Ifipark működött itt. Az azóta pusztuló Várkert Bazár megújulásáról szóló terveket a Kortárs Építészeti Központ által szervezett sétán, az engedélyezési terv felelős tervezőirodája, a KÖZTI ZRt. építésztervezőjétől, Pottyondy Pétertől hallhattuk.

 

Az Ybl-féle épületek és a hozzájuk tartozó térstruktúra, eredeti formájukban valósulnak meg. A hegyoldal sétányainak, parkjainak megközelítését több lift és a Kortina fal melletti, zárt Vízhordó lépcső tetejére tervezett mozgólépcső segíti majd. A parkolásra mélygarázst alakítanak ki. A koncepció alapján a Várkert Bazár többfunkciós épületei és kertjei teljesen átjárható struktúrát képeznek a különböző funkciók összekapcsolására.


Az 1000 főt befogadó multifunkciós csarnok biztosítja majd a múzeumként, kiállítótérként működő épületek üzemeltetését. A volt testőrpalota workshop és alkotóműhely funkciót kap, ahol képzőművészek mutathatják be munkáikat. Lehetőséget kapnak a vidéki múzeumok is, hogy az érdeklődők más városok értékeit is megismerhessék. Az északi részen elhelyezkedő Öntőház nevét valószínűleg a fegyvergyártáshoz szükséges acélöntésről kapta. Udvarára most kortárs kertépítészeti elemekkel szabadtéri könnyűzenei koncertek helyét tervezik. A terasz kettős funkciót kap; a Vendéglátóipari Múzeummal karöltve mutatja be a jellegzetes magyar ételek sokaságát. Ugyanitt este az étteremből, akár egy somlói mellett, rég nem látott nézőpontból csodálhatjuk a pesti oldalt. A rámpasor alatti gótikus, támpilléres fülkék egybenyitásával a déli oldalon cukrászda létesül, melyhez a kiszélesített gyalogosjárdán teraszos kialakítást biztosítanak. A két déli bérpalota közötti átjárást megoldva, az épületekben kávézók is helyet kapnak majd.


A tervek szerint a vendégek 2014-ben már élvezhetik a megújult Várkert Bazár szolgáltatásait, mely minden érdeklődőnek egyaránt színvonalas kulturális feltöltődést nyújt. Az ott készült képeket nézegetve még nosztalgiázhatunk egy letűnt kor maradványain, de a tervek alapján már könnyen beleláthatjuk a jövő új színeit is!
Találkozunk a megnyitón!


Forrás:
Helyszínbejárás
Pottyondi Péter – KÖZTI ZRt. építésztervezője
kek.org.hu/varosisetak


További Várkert Bazár bejegyzések:



Várkert Bazár anno
Élet az Ifiparkban

Mai, kopott formájában
Zolnay díszek a boltozaton


Saroképület
Feljáró a romos, megtámogatott oszlopokkal
Oszlopok

Borostyános lépcsőpavilon - építési terület




Idő eszi a fal díszeit

A romos külső lépcsősort rejt
A lépcsőház ajtaja


Gazdag díszítés



gloriette kupola


gloriette



Erősen kopott - valaha - csodás freskók a kupolában
Ha ez az arc mesélni tudna ...


Oszlopok


Életérzés a múltból
Kimagasló kortinafal mellett a fedett Vízhordó lépcső




A Vízhordó lépcső sikátora
A testőrpalota lépcsőháza ...
... és díszes ajtaja


Penészes falak a műtermekben
Árulkodó jelek
A műterem belső ajtaja
A déli lépcsőpavilon
Lépcső, korlát nélkül
A lakatlan déli palota cselédlépcsője


Lakatlan lakás ajtaja várja az új élet beköltözését



Látványterv – részlet