2013. július 9., kedd

Japánkertek Budapesten

Pihenj meg!

A béke szigete


Van az a meleg a városban, amikor az ember a nyári hónapokban a párolgó aszfalt gőzében, mint délibáb egy nyugodt, békés, vízpartot vizionál és elvágyódik – ám nem feltétlenül melegebb éghajlatra. Ilyenkor nincs mit tenni, szabad utat kell engednünk a fantáziánknak. Budapesten vagy Budapesttel együtt élni olyan, mint egy jó kapcsolat. Ha változatosságra vágyunk nem kell hanyatt-homlok elmenekülni, csak nézőpontot kell váltani.

A magam részéről leginkább kelet irányába szoktam vágyódni, annak is a „csücskébe”. S, hogy az égtájnál maradjunk; „Ha a hegy nem megy Mohamedhez, …” Így hát kénytelen voltam Japánt kézzelfogható délibábbá tenni. Egyszerre teljesült a vágy; béke, nyugalom, vízpart és a természet közelsége. Mai találkozásunk alkalmával ellátogatunk Budapest japánkertjeibe.

A kellemes kerti séta alatt vagy éppen a padokon ücsörögve elmesélem, hol is járunk pontosan. Ám ehhez kicsit ugorjunk át gondolatban a szigetországba. A tudatos művészi tájépítést a japánok a VI. és VII. század folyamán Kínából és Koreából vették át. A japánkert az ember és a természet közötti harmónia színtere. Arányos és szervezett kialakításával lehetővé teszi a befelé figyelést és a csendes szemlélődést.

 

Tavasz Kyotoban




A „sétálókertek” egy hosszú utazás illúzióját keltik. Úgy tervezik őket, hogy az évszakok során folyamatosan változó képet mutassanak. A kis dombokon, kacskaringós, ösvényes utakon járva különleges növényfajokkal, színes virágokkal, folyóval, tavakkal és érdekes formájú kövekkel találkozunk.
A „száraz-kertek” a zen buddhizmussal összhangban, a túldíszített világ felületes szépsége és a kötöttségek elutasítása, vagyis a „belső igazság” keresésére hivatottak. Fehér kavicsait úgy gereblyézik, hogy a folyó vizének fodrait mintázza, ezért az üres tér szépségére helyezik a hangsúlyt.

 

Sétálókert Japánban
Száraz-kert Japánban
 





 
 



A park elemei – víz, sziget, hidacska, kövek, kőlámpás - jelképként szolgálnak. A japán kertek fontos része a fából ácsolt pirosra festett hidacska, mely a központi szigetre visz, valamint a földi és mennyei világot köti össze. A kőlámpásokat a teaházak és a folyópartok mellé helyezték, hogy fényeikkel kiemeljék a táj szépségét. A tetejükön található ékkő a megvilágosodás jelképe.


Budapesttel ismét szerencsénk van, mert három helyszínen is élvezhetjük ezt a békés hangulatot. Talán kevesebben tudnak arról, hogy az ország első japánkertjét Varga Márton tervezte és építette Zuglóban 1928-ban. Pár éven belül a japán császári család tagja, Takamacu herceg és felesége, valamint József főherceg és neje is megpihentek itt. Az alapító nevét viselő kertészeti és földmérési szakiskola 3000 m2-es területén lévő hatalmas park mindig szeretettel várja a látogatókat! 

A Margitsziget északi végében 1873-ra létrehozott vízesés szintén csodás látványt nyújt. A jóval később kialakított japánkertbe egy kis fából készült híd vezet át bennünket. A sziklakertek, az óriási tűlevelűek és a színes virágok mellett látható a tavirózsákkal borított halastó. Már 1954 óta üldögél egy nagy kövön a vízben egy lány szobor a lótuszok között, és egész nap teknősökkel társalog. :)

A város harmadik japánkertjének kialakítását 1963-ban kezdték meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A parkban található fajok mindegyike honos Japánban, csakúgy, mint a lapos edényben nevelt fácska, a bonsai. Ha már az Állatkertben járunk, bizony ezekért a különlegességekért is érdemes egy kitérőt tennünk erre.


Budapest az a város, ami még az elvágyódásnak is úticélt biztosít. Ha távoli vidéket, kultúrát és filozófiát kívánunk megismerni, vagy csak egy kis nyugalmat és csendet szeretnénk, ezek a harmonikus kertek mindig rendelkezésünkre állnak. A tavaszi és az őszi színkavalkád pedig igazi esztétikai élményt fog nyújtani! :)


Forrás:
Helyszínbejárás 2013.
Nyitott Szemmel: Japán – Kossuth Kiadó. 2010.
vmszki.hu
japankert.lap.hu

 

Varga Márton Kertészeti és Földmérései Szakképző és Gyakorlóiskola japánkertje

 























Japánkert a Margitszigeten























Japánkert a Fővárosi Állat- és Növénykertben
Képek forrása: Kép-tér Blog



10 megjegyzés:

  1. De jó, hogy mutattál fotókat az iskola kertjéről. Nagyjából két éve tudok róla és tervezem is hogy megnézem majd élőben. A fotóid még nagyobb kedvet adtak hozzá, remélem hamarosan láthatom majd én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miklós, nagyon örülök, hogy tudtam újat mutatni - mert neked azért nem könnyű ;) ! Érdemes elmenni és sétálgatni itt. Szerintem ősszel vagy tavasszal. Most minden zöld, kevesebbek a színes virágok :)

      Törlés
    2. Az ősz egy igazi "festőmester". Lehet, hogy csak akkor fog összejönni a dolog. Nekem mondjuk így zölden is tetszik. Ez a fantasztikus az évszakokban. Ugyanaz a téma és mégis mindig más arcát mutatja a szemlélőnek :)

      Törlés
  2. na akkor őszre halasztva a látogatást, addig tervezgetem a sajátomat, ami csak nyomokban lesz japánkert, de akármilyen lesz, a nyugalmamat fogja szolgálni :) és a lényeg azt hiszem, hogy ebben van, és abban, hogy legyenek benne szimbólumok, mint az út, a híd, a patak kicsinyített mása, a tavacska, a kövek, mint hegyek, a fák, szóval elmélyülni a szimbólumokban, a csendben, önmagamban, miközben megszünnek a határaim és eggyé válok az univerzummal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ma'ayan, nagyon örülök, hogy kedvet kaptál az őszi sétához! :) Annyira szépen írtad le a kerted, hogy biztos élmény lesz az elkészítése és a végeredmény is. Ha elkészült küldesz majd képet róla? :)

      Törlés
  3. Japán kert Zuglóban?! Soha nem hallottam róla és éppen ezért el kell mennem megnézni! Köszi!

    VálaszTörlés
  4. néhány (sok gondolat) a japán kertekről... "CSAK ÚGY":
    a JAPÁNKERT MŰVÉSZETE: http://www.inout-home.hu/kert/kertek-a-nagyvilagbol/a-japankert-muveszete/
    A JAPÁNKERT SZIMBOLIKÁI I.- II. :http://www.inout-home.hu/kert/kertek-a-nagyvilagbol/a-japan-kert-elemei/
    http://www.inout-home.hu/kert/kertek-a-nagyvilagbol/a-japankert-elemei/
    JAPÁN TEAKERT: http://www.inout-home.hu/kert/kertek-a-nagyvilagbol/teakert/
    a TITOKZATOS JAPÁN ZEN KERT : http://www.inout-home.hu/kert/kertek-a-nagyvilagbol/a-titokzatos-japan-zen-kert/

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek a képek, már csak útra kell kelni ! De hiányzik az ELTE FÜVÉSZKERT
    megemlítése, annak csodás "ázsiai kert"- je ! Aki nyugalomra vágyik, sétáljon el oda. Bonsai és sokféle Gingko is látható a mintaszerűen rendben tartott kertben !

    VálaszTörlés
  6. A Füvészkert nekem is hiányzik a listáról :)

    VálaszTörlés
  7. A Füvészkert külön fejezetet kapott ;) : http://lasdbudapestet.blogspot.hu/2015/04/fuveszkert.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.