Kedves Olvasók! :) Ha bárkinek bármilyen személyes élménye kapcsolódik az olvasott,
látott házakhoz, kérem jelentkezzen a lasdbudapestet@gmail.com címen! Köszönöm! - Vero :)

2013. november 26., kedd

Lakatra zárt szépségek I.

Nézd meg!

Bakteriológiai Intézet – OPNI – BÁV


A városban járva egyre több lakatlan épülettel találkozunk. A KÉK – Kortárs Építész Központ – 2012-ben lehetővé tette, hogy ezekről egy adatbázisba bárki feltölthessen információkat. A cél a lakatlan terek aktiválása. Az ehhez kapcsolódó információk áramlására, és az ötletek megvitatására ad lehetőséget a kezdeményezés.

A városban több olyan épület is van, mely, ha éppen nem is – vagy csak átmenetileg – lakatlan, esetleg pont átépítik, felújítják, vagy csak egyszerűen nincs engedély belső megtekintésükre. Külső megjelenésükben viszont annyi szembeötlő szépséget hordoznak, hogy nem lehet elmenni mellettük anélkül, hogy hatással ne lennének ránk. Ebből a csokorból szemezgetünk most párat! :)Magyar Királyi Állami Bakteriológiai Intézet és az Oltóanyag Termelő Intézet – Hungária körút 25-27.Annak ellenére, hogy a Papp László Sportaréna (Stadionok megálló) és környéke milyen nagy forgalmat bonyolít, kevésbé tűnnek fel a Hungária körúton és a Tábornok utca sarkán álló klinkertéglás épületek. A sarki egyemeletes ház kapuja felett az Oltóanyag Termelő Intézet megnevezés olvasható. Mellette pedig a szintén klinkertéglával készült homlokzaton az M. K. Állami Bakteriológiai Intézet feliratot láthatjuk. A közös telek kertje szépen gondozott. Nyáron a forgalmas körútra kihajló rózsabokrok próbálják a házak felé fordítani a járókelők figyelmét, és egyben túlillatozni a megterhelt levegőt. Mindkét homlokzat pazar Zsolnay elemekkel díszített. A félköríves ablakok felett futó vékony sáv tojásléc mintájában az okkersárga és a kék színek váltakoznak. Az épület párkánya alá a Zsolnay gyár változatos színmintáival, virágok kerültek. A tetődíszként szolgáló mázas kerámiák ördögfejeket formálnak. Az épületeket a kovácsoltvas kapun is feltüntetett évben, 1899-ben vette birtokba az intézmény. Preisz Húgó, a hazai bakteriológia megalapítója 1891-ben, 31 évesen az intézet igazgatója lett. Az Intézet korábbi helyéről költözött át ide, a Hungária körút 25-27. szám alá. Az épület tervezése elvileg – bár levéltári adatot nem találtam róla – Preisz Hugó munkáját dicséri.


Sándor-villa, a volt OPNI – Völgy utca 9-11.


A második kerület rengeteg felfedezni valóval kecsegtet még. Most a Völgy utcába látogatunk, ahol egy villa áll az úttól távolabb, így nem csoda, ha alig veszi észre az ember. A telket és a rajta álló nyaralót, előző tulajdonosától Schlesinger Mórtól vásárolta meg 1890-ben nagyságos Sándor Pál úr és Polakovits M.-né úrnő. Az 1912-es tervek átépítést, az azt követő év pedig módosításokat jegyez. A telek részét képezte az a kertészlak is, melyben Kodály Zoltán munkálkodott. A villa és a szomszédos telek az összevonás után, az államosítással az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézeté lett. A Rehabilitációs Központ működését követően, nővérszállóként üzemelt. A nagy kovácsoltvas kapu mögött pár, töredezett lépcsőfok vezet a kertbe. Kővázák és szobortalapzatok mohos, borostyánnal benőtt ódon hangulata fogad. Az épület utcai homlokzata terméskővel díszített. Középen az üvegezett emeleti erkélyt két-két oszlop tartja. Két oldalt az ívesen kiugró helyiségek hosszú keskeny ablakokat kaptak, alattuk emberarcok domborzatával. A szimmetriát megtartva, a villa sarkainál lépcsősor vezet az udvarról a kovácsoltvas korlátos teraszkákra. Lakója már 2001 óta nincsen a háznak, tulajdonosától pedig nincsen meghívónk, sajnos. 
BÁV – Lónyai utca 30-32.


A Ferencvárosban kapott helyet 1903-ban a Magyar Királyi Központi Zálogház. A Kinizsi és a Lónyay utca sarkán álló klinkertéglás épületet gótikus elemek díszítik. A hatalmas építmény az ügyfélforgalom igényeinek kielégítését és az egyre növekvő számú értékcikkek tárolását is lehetővé tette.  Így 1920-ra már beraktározási tevékenységet is ellátott, melynek folyományaként Állami Árverési Csarnokként működött, és ettől fogva aukciókat is tartott. A főbejárat a Lónyay utca felől várta az érkezőket. A szegecselt, háromszögmintás kapu mögött a nehéz faajtó már évek óta lakat alatt tartja az intézményt. A négyemeletes épület színében megosztást képez. A földszint és az első emelet klinkertéglás burkolatát az íves, oszloppal elválasztott ikerablakok fehér vakolata váltja fel. Az emeletpárkány felett viszont fordított képre lehetünk figyelmesek. A neogótikus ablakosztások, a kőrózsák és a díszítések aprólékos igényessége a Kinizsi utca felől nyíló belső udvarban is megjelenik. Az égetett tégla itt halványsárga színt kapott. A bejárati ajtó felett a kőrácsos ablak adja a belső udvar ékét. 
Forrás:
Bakteriológiai Intézet
OPNI 
BÁV

10 megjegyzés:

 1. szia Vero,
  ajánlanék még figyelmedbe két lapot, az egyik a Főváros vagyonkezelő cégének a honlapja, a kiadó ingatlanoknál és a fejlesztéseknél lehet csemegézni...
  http://bfvk.hu/index.php
  a másik a "Rögtön jövök" weboldala
  http://rogtonjovok.hu/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Ábel, köszi szépen a tippeket és a linkeket! A II. kerületi ingatlanoknál máris leragadtam... :)

   Törlés
 2. Olvasónktól kaptunk egy kis kiegészítést és érdekességet a BÁV épületéhez. Köszönjük! :)

  "A BÁV Lónyai utcai épületéhet egy kis adalék:
  1965 körül - a pontos időt nem tudom, mert csak 1965-től dolgoztam - az épület Lónyai - akkor Szamuely - utca felőli részét lefalazták, a BÁV csak a Kinizsi utcai oldalon működött. A Szamuely utcába az OLAJTERV költözött, az épület ezen részét átalakították kisebb-nagyobb irodává. Ezt azért tudom, mert 1973-tól ott dolgoztam! Csakugyan nagyon szép épület, még belül is itt-ott látszott az eredeti kialakítás.
  Mikor a Budafoki út és Október 23-a utca sarkán elkészült az új olajipari székház 1976-77 körül, akkor oda költözött az OKGT és az OLAJTERV is. (Az OKGT-ből és néhány olajipari cégből alakult ki a rendszerváltás után a MOL.) Ekkor került vissza a BÁV-hoz az egész épület."

  VálaszTörlés
 3. Megint nagyon tetszik a témaválasztás, a Hungária körúti épületek mellett tényleg annyiszor elmentem úgy, hogy észre sem vettem a feliratokat. Kösz!

  VálaszTörlés
 4. Szia Vero!
  Nekem még volt szerencsém a Völgy utcai ingatlanban járni, mikor még nővérszálló volt (a nevével ellentétben férfiápólók is laktak ott, bár ők hátul egy földszintes épületben, nem a villában). Bent az eredeti stilusból igazán semmi nem maradt, kivéve a kétkarú fa lépcsőt ami a főbejárattól vitt fel az emeletre, az ott lakó emberek szerint olyan rozoga volt, hogy az csak eredeti lehetett :D. Régebben, ha az ember meg óhajtotta kerülni a portaszolgálatot (mivel az éjfél körül bezárt, és -főleg aludt) - akkor az Ördög patak felöl megtehette a nem túl jó állapotú keritésen keresztül. Merthogy a telek maga az egész Ördög patakig leért, sportoltak illetve sütögettek a bennlakók ezen a hátsó részen. Persze senkit nem buzditok a belépésre, csak megjegyeztem...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Pollo,
   köszönjük a személyes élményeket! :) A tervrajzokon még valóban látszik, hogy az Ördögárokig nyúlik a telek. A lépcsőt akkor már tuti nem lehet használni, pedig jó lenne megnézni egyszer belül is a villát. De hát... ez nem ilyen egyszerű, valóban.

   Törlés
 5. Nagyszerű sorozat, csak így tovább. Talán egyszer - ezek hatására, a Ti hatásotokra - végre történik velük valami.

  VálaszTörlés
 6. Miért hagyjuk ezeket a gyönyörű régi villákat tönkremenni? Olyan kevés értékünk maradt, hát azt a keveset amink van, miért nem tudjuk megbecsülni?

  VálaszTörlés
 7. Kedves Pollo!
  Az említett porta külön házacska volt a kaputól feljebb? A főépülethez enyhén lejtős úton kellett felmenni?
  Talán ezen a helyen jártam közel 60 éve.

  VálaszTörlés