2013. december 3., kedd

Lakatra zárt szépségek II.

Nézd meg!

Drechsler palota


Az Andrássy úton az Operával szemben ácsorgó, és jobb sorsra várakozó épületről már sok feljegyzés készült. A Drechsler palota napjainkban is lakatlan. Az épület műemlék, az idő viszont a külső megjelenése ellen dolgozik. Ha egy képet mutatnánk a sugárút felőli teljes homlokzatról, biztos mindenki beazonosítaná, hogy hol is járunk. Ezt a lakatra zárt szépséget most megpróbáljuk nagyító alá venni, és megcsodálni az aprólékosan kidolgozott részleteit is. A külső szemlélődés után pedig egy kölcsönkapott kulccsal kinyitjuk lakatra zárt ajtaját is. :)




Dechsler palota 1890-es évek elején

 
A teljesség kedvéért kicsit lapozzunk vissza a történet elejére. Az épület a MÁV Nyugdíjintézetének palotájaként készült el 1886-ra Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint, éppen az Operával szemben. Nem kis kihívás volt ez, hiszen itt a város szívében, az impozáns Andrássy úton, a palotákhoz méltón csinosnak kellett lennie, de mégis szolidnak, hogy pazar megjelenése ne legyen hivalkodóbb, mint szemben a szomszédja. A lakóépület egy részében több néven kávéház is működött, közülük a legjelentősebb a Drechsler Cafe-restaurant, mely egyben nevet is kölcsönzött az épületnek. Az államosítás után a ház az akkori Állami Balettintézeté lett. A korábbi funkcióktól megfosztott helyiségek átalakítása 53 éven keresztül az oktatás céljait szolgálta. Mióta az intézet 2002-ben kiköltözött, a ház lakatlanul, funkcióitól megfosztottan áll. Most vonatkoztassunk el attól, hogy milyen ügyletek folynak a háttérben, és örüljünk annak, hogy még bekerítve is gyönyörködhetünk szépséges részleteiben!
Kávéház az árkádsor alatt

Állami Balettintézet, gyakorló terem 1955

Az eklektikus épület kváderkövekkel és klinkertéglával kirakott. Az Andrássy út felől a szimmetrikus homlokzat közepén a kiugró részt a földszinten 5 kapus árkádsor hangsúlyozza. Alatta a régi kávéház félköríves bejáratát gótikus elemekkel, kőcsipkékkel gazdagon kidolgozott díszítés nyitja. Az ólomüveg berakásos ablakok felett a csúcsos végződések között szárnyasok láthatók a virágfüzéreket és halakat formáló domborművek között. A kovácsoltvas lámpákat az árkádsor mennyezetén összefutó csipkés ívek tartják.





 




A boltív szélső oszlopain gótikus szoborfülkék láthatók. A felsőbb emeletek erkélyei változatos képet mutatnak. Talán a legkarakteresebb közülük az a csúcsosan kiugró erkély, melyet az épület két oldalán láthatunk. Ilyen megoldással már találkoztunk korábban a Károly körúton is. A kőkorlátos erkélyeket tartó konzolok is figyelemre méltó díszítő elemeket kaptak. 















 




Az élesen kiugró ablakpárkányok alatt nem csak virágfüzéreket, hanem halakat is láthatunk, amint érdekes módon pici angyalkák kezét készülnek leharapni. Azt nem sikerült megfejteni, hogy vajon mit szimbolizálhatnak. :) Gyakori motívum viszont a bőségszaru, mely több helyen is visszaköszön. A jólétet, a termékenységet és a szerencsét jelképezi. Reméljük, ez utóbbi végre rámosolyog az épületre! A Paulay Ede utca felől, a hátsó homlokzat páros ablakai is különleges arcokat mutatnak. Lent a párkányok szélén jobbra egy szomorú, balra egy vidám angyalarc köszönt, fent pedig egy-egy félhold néz be az ablakokon. Mi pedig követjük tekintetét...













 





Forrás:
hg.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.