2014. június 7., szombat

Szecesszió Wekerlén

Nézz fel!

Főtéri házak


Wekerlén kitört a nyár! :) Kora reggel madárcsicsergéssel ébrednek a napfényben a virágok, és hársfaillatba burkolózik a kertváros. A kiskertekben nagy a nyüzsgés. Kicsik és nagyok cseresznyét szüretelnek, gyerekek pancsolnak a kis medencékben. :) Régen egy lavór is megtette. A főtér is hangos. Magasba száll a hinta, copfos lányok énekelnek, amott fiúk fociznak, és vannak, akik napoznak a fűben. A csobogóknál és a szökőkútnál egymást fröcskölik a hőségben a gyerekek. A cukrászda piros napernyője alatt pedig gyorsan fogynak az olvadó, habos sütemények és a fagylaltok. Ebédre jöhet a rántott hús, sültkrumplival és tejfölös ubisalival, hozzá egy friss málnaszörp szívószállal. :) A délutáni felvonás egy esküvővel kezdődik a főtéri templomban. Az estét a zenepavilon műsora nyitja. 

Wekerlén ilyen a kertvárosi nyüzsgés. :)
Tulajdonképpen, pont olyan, mintha a régi fekete-fehér fényképeket tartanánk a kezünkbe, csak éppen kiszínezve. Aztán… majd betesszük a fiókba, és az unokák mosolyogva veszik elő 30 év múlva és új színekbe öltöztetik a valóságot. :)





A hétvége a szecesszió jegyében telik. A népi építészet remekeiből hoztam képeket. A Kós Károly téren már jártunk, akkor megnéztük a szobrot is. Most pedig végignézzük a teret övező épületeket, hogy később, amikor a történetüket is megismerjük, már otthonosan mozogjunk itt. Igaz, minden alkalommal újabb és újabb apró részletet lehet felfedezni házakon. :)
Szeretem az érdekes tetőmegoldásokat, a tűhegyestől, a csonka kúpon át a félkonty kialakításig, vagy a boglyaíves és a picike, sok osztású - néhol hosszú keskeny - ablakokat. Jó lenne feljutni egy-egy toronyszobába, vagy megnézni mit rejthet az óriási belmagasságú padlástér. A gazdag fafaragások között szívecskék és különböző állatfigurák is megfigyelhetők, csak elég alaposan kell szemlélni! ;) Az érdekes formák zegzugos sarkaiban pici, fagerendás vagy kőkorlátos erkélyek bújnak meg, ráadásul egy csokor virág is virít itt-ott. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.