2015. június 26., péntek

A Károly körút 14. új ruhája

Nézz fel!

Újjászületés a Kiskörúton


Sokáig fel volt állványozva a legszebb ház a Kiskörúton. Ha eddig nem is tűnt fel senkinek, hát a magas állványzat miatt csak felhívta a figyelmet magára! – Vajon, mi is volt mögötte? S vajon milyen lesz, ha elkészül? 


Két éve jártam itt, fedeztem fel ez az épületet kívül-belül. Mindig kedvesek maradnak nekem azok a  házak, amiket már megszelídítettem, és régi ismerősként köszönök rájuk. Ha nagy esemény történik velük – második születésnapjukat, vagyis újjászületésüket ünneplik – igyekszem meglátogatni őket! 



Erről a kiskörúti házról alkotott első benyomásom az etalon, hiszen abba a küllembe szerettem bele. Szépségében patinás, pont, ahogy nekem tetszik! Külső homlokzatát szürkére festette a város zaja, mozaik lányai csak évszakonként csillantak meg a magasban, és megpróbálták magukra vonni a figyelmet. A komor épület úgy állt a város közepén, mint egy elvarázsolt, tornyos csipkés kastély – alig észrevehetően.




Miután fél évig az állványok fogságába esett, a nyári napsütés kiszabadította, és végül lehullt  a lepel! Hófehérre púderezett arcán hangsúlyt kaptak az ablakok. A mozaik csillogását a vakító fehér csipke nyomja el. Mint egy ifjú modell a kifutón, úgy lép előre a szomszédos ház fekete egyhangúságából az épület!







Nagyon kíváncsi voltam, mit rejt az új ruha. Megint körülnéztem bent, és a régi "megszokott" hangulatot találtam, azt, ami két éve is elvarázsolt! A megsárgult vakolat, rajta a kis virágok, a mennyezeten összeérő virágkoszorú, a rozsdás, kecses öntöttvas korlát, bimbózó virágai, az egykor futó kókuszszőnyeg leszorító réz gombjai, a virágmintás folyosóajtók és szegecselt oszlopok mind ismerősek voltak! :)


























Hamarosan biztos sor kerül a belső felújításra is, bár nekem így, régi pompájában is kifejezetten tetszik! Örülök, hogy a homlokzat megújult, és így is szép lett! Aki eddig csak elsietett mellette, az most már biztos felfigyel rá, hiszen ilyen sugárzó szépség mellett most már igazán nem lehet csak úgy elmenni! ;)










Forrás:
Helyszínbejárás 2015.

1 megjegyzés:

  1. Csodálatos ez a ház,naponta gyönyörködöm benne,ha utam arra kanyarog.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.