2015. november 4., szerda

József körút 19.

Fedezd fel!

Angyalok lépcsője


Ezt a virtuális sétát most azoknak ajánlom, akik a nagykörúti villamos ablakain kinézve gyönyörködnek a legszebb belvárosi épületsorokon, de időhiány miatt nincs lehetőségük leszállni, és belesni a rabul ejtő homlokzatok mögé. Egy olyan körúti házba kukkantunk be, amit sokan átjáróháznak használnak, és sietve átbaktatnak a szomszédos Somogyi Béla utcába vagy régi nevén, Bodzafa utcába. Mi szokás szerint ráérősen a ház fogságába esünk, mielőtt kibújnánk a túloldalon.






A négyemeletes eklektikus bérház 1896-ra készült el, Fröhlich Albin megbízására. Kapuja nyitva áll. Körülötte a reklámtáblák sűrű alagútjának végén hívogat a fény, a ház felszabadítóan üres, hosszú udvarára. A szimmetrikus épület belső, szemben lévő oszlopos lodzsás emeletei mögött, tágas lépcsősorok futnak. Szeretem ezt a látványt, és sok helyen alkalmazták már a belvárosban. Az árkádos, boltíves teraszok előtt kecses kőkorlát tartja itt-ott a balkonvirágokat. A lépcsőház fala halványzöld színt kapott, rajta fehér stukkók virágos fonatai díszelegnek.




Homlokzati- és alaprajzok

A körben futó cirádás vaskorlát egy csipkézett vasgömbbel nyitja a lépcsősort, ami egy levehető tetejű cukorka tartóra emlékeztet. :) A padló terazzo burkolatának érdekes mintájával már a Puskin mozi épületének hatalmas előcsarnokában is találkoztunk. Itt azonban az emeletek folyosói is ezt a díszítést ismétlik. A reggeli nyári nap éles sugarai a kőoszlopok között bujkált és különleges hangulattal töltötte meg a házat. 













A körúti és a Somogyi Béla utcai főlépcsőházak legfelső emeletére érve érdekes látványban volt részem! A mennyezeten virágos stukkókeretben egy napóra látható. Nem is akármilyen! A napsütötte égbolton, felhők fodrában két kis angyalka egy széles szalagot igazgat, mely az óra számlápjául szolgál, az egyik pedig mintha Ámor nyilát tartaná, mutatja az idő végzetes múlását.








A hosszúkás épület utcafront felőli lakásai eredetileg négy-öt szobás kivitelben készültek. A belső térre néző lakások jóval szolidabbak voltak, ám az államosítás alatt minden lakást felosztottak. Az udvarból egymással szemben egy-egy melléklépcső fut, mellettük személy és teherlifttel. Néhány helyen íves ablakokkal építették be a tágas folyosót. Az ablakok eredeti fakeretes osztásai messziről kirajzolódnak.





A Palotanegyed eklektikus épületét lakta a bőrgyáros Wolfner család – derül ki Koncz Mihály és Misetics Sándor egy korábbi gyűjtéséből. Itt élt Bánffy Miklós gróf is, aki igazi polihisztor volt; politikusként, drámaíróként, rendezőként, díszlettervezőként, íróként is jeleskedett, de értett a zenéhez és más képzőművészetekhez is. Színházból hazajövet talán össze is futottak Vízváry Mariskával, aki már gyerekként is színészkedett, s később a Nemzeti Színház örökös tagja lett.






Itt lakott Ugron Gábor politikus, képviselő, valamint KissJózsef költő, aki talán unalmas délutánokon versbe szedte a képviselő úr közéleti felszólalásait. Talán Terényi Henrik cementgyáros alkalmazásában is megfordult Puskás György szolga, ki ebben a házban látta el bokros teendőit, s ki tudja, tán még a szomszédba is besegített Fábián Lajosnak, aki a kassai hegyaljai helyiérdekű vasút részvénytársaság képviselője volt. Brenner Vilmos segédmérnök, Mezei Samu ügynök és ifjabb Cséry Lajos vállalkozó talán ugyanarra a folyosóra léptek ki minden reggel munkába menet.




Dr. Halász Lajos, aki az első Magyar Farmgazdasági Rt. képviselője és egyben ügyvédje is volt, dr. Váradi Jenő ügyvéddel bizonyára szombat délutánonként összeültek egy kávé mellett, hogy megvitassák a különleges jogi eseteket, de szívesen látták el tanáccsal Vámos Ödönt is, mint a Beilan Kft. ügyvezetőjét. Rényi Zsigmondné, született Fuchs Margit magánzó lehet, kétségbeesetten futott át Garam Jenőné, született Gozsdu Mária kúriai bíró nejéhez a vasárnapi ebédhez egy hiányozó tojásért.




Sok idő telt már el, mióta a régi lakók kitették lábukat a körúti házból, ám helyükre újak költöztek és új élettel töltötték meg az angyalos ház mindennapjait. Aki nem hiszi, járjon utána – vagy járjon át rajta! :)



Forrás:
Helyszínbejárás 2015. június
Budapest Főváros Levéltára
Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez – 1985. Józsefváros.hu

7 megjegyzés:

  1. A Jozsef krt. 19-ben az angyalok a plafonon egy napôrat mutatnak. A dombormůvek pedig Maria Terezia es Ferencz Jozsef.

    VálaszTörlés
  2. Itt élt a családom, itt voltam gyerek. Az emlékeimről a you tube-on egy órás interjút csináltak velem.

    VálaszTörlés
  3. https://www.youtube.com/watch?v=N_1TQDnvBGE

    VálaszTörlés
  4. Itt laktunk szüleimmel néhány évig,Rókus kórházban születtem/1946 április 27-én/. és a kápolnában kereszteltek.Társbérletesítettek,késöbb elköltöztünk,csak homályos emlékképeim vannak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.