2017. február 16., csütörtök

A volt Bécsi Kávéház domborműve

Fedezd fel!

Cukor-fa-lap


Erről az alkotásról egészen véletlenül szereztem csak tudomást. Kő Pál szobrász műveit nézegettem a Köztérképen, mikor a kis ikonon megláttam a kalapjába virágot tűzött kislány alakját. Már a címadás is csábító volt; egy bécsi cukrászda csak izgalmas lehet. :) Gondoltam, személyesen is betoppanok ide és alaposan megnézem, ám cukrászdának addigra már nyoma sem volt. 






Az egykori Hotel Forum Bécsi cukrászdájának falát díszítette korábban a hosszú kép, melyet mára a földszint egy szűk folyosójára költöztettek. A fából készült hosszú alkotás életképei között megelevenednek a századforduló utcái. 


A volt Bécsi cukrászda a Forum Hotelben

Balról jobbra a sort egy kalapos tukán nyitja, aki egy növényekkel befutott kőfalon ácsorog. Mellette egy kék ruhás, zöld hajú női alak lebeg serleget tartva a kezében. Egy hosszú lábú fiúcska távcsővel leselkedik utána. Alattuk kéz a kézben egy kalapos szerelmespár ácsorog. 









Egy magas ház teraszán megelevenedik a társaság, ha közel hajolunk, szinte hallani is a beszélgetés elmosódott moraját. A szomszéd ház kapuja dohányüzletet hirdet. Előttük egy házaspár nézelődik. A kandeláber fénye megvilágítja a kirakatokat. A bajusz felirat mellett pedig különböző pipák sorakoznak. 






Odébb, az utca kanyarulatában a kép síkjából kiugrik egy különleges farkú madár, hátán egy piros csizmás legény utazik. Szárnyaira egy hintát kötöttek, mely egészen a földig lenyúlik. A szép arcú nő piros selyemruhája és hosszú barna haja szinte átsuhan a teljes képen. Mögöttük egy vágtató hintóból fehér ruhás nő kukucskál. Előttük elegáns hölgy sétál méltóságteljesen, pöttyös, fodros esernyőt tartva kezében. Távol a kép felső részében egy villamos robog, Hercules sör reklámtáblával az oldalán. 














A síneken túl egy hegedűs fiúcska a szeme sarkából nézni, amint a seprűjén támaszkodó köpenyes bajszos úr körül varjak repkednek. A következő utca elején éppen Finta József, a hotel tervezője ácsorog, kezében a szálloda makettjével. Mögötte furcsa látványra lehetünk figyelmesek. Egy ablakból kinéző bácsika előtt a párkányon épp egy sün sétál.











A ház falára felfutott borostyán egyik levelében az alkotás születésének évszáma, 1981. olvasható. A felsőbb szint párkányán pedig a szobrász és festő neve látható: Kő Pál és felesége Péterfy Gizella. 
Ha süteményt már nem is ehettem, azért ez a régi életkép megédesítette a napomat! :)


Kiegészítés: 
Örömmel láttam, hogy sokak emlékét megelevenítette a cikk, ennek kapcsán újabb információkkal lettünk gazdagabbak. 

"A 9. és 10. képen (felülről), balról jobbra látható alakok: (kukucskáló nő) József Attila, Thomas Mann, Ady Endre, Rippl Rónai (a sapkájáról felismerhető) Barbra Streisand, Hatvay Lajos. Mind szerettek kávéházba járni, vagy a kuglerról álmodni. :) Alulról a 6. képen maga a művész: Kő Pál látható, és a pöttyös ernyős hölgy Péterfy Gizella. Az ablakból kinéző szakállas úr a sünivel pedig a szálloda belső építésze: Király László." - olvashatjuk kommentben, egy kedves hölgytől, aki több, mint húsz évig élvezte a kávéház hangulatát. :)

Mások pedig álmodozva emlegetik azt az isteni almás rétest vaníliaöntettel, hmm... :)


Forrás:
Helyszínbejárás 2017. 

9 megjegyzés:

  1. Ó, milyen kincsre leltél! Fantasztikus alkotás. Gondolom talán a "retró" jellege miatt száműzhették a folyosóra - nagy kár érte. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a blogon, élmény volt látni :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem az az igazán nagyszerű, hogy "csak" száműzték. A legtöbb hasonló helyen simán leszedik. Méghozzá rendszeresen van imázs-megújítás, és szórják ki az alkotásokat. A továbbiakban utolérhetetlenek. Ezért is kell megörökíteni őket, amíg láthatók :(

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy megosztottad élményedet. A jövő héten feltétlen elmegyek, és megnézem élőben is ezt a csodás alkotást. Köszi, Vero!

    VálaszTörlés
  4. Kő Pál részt vett a várban lévő Kolduskapu megalkotásában is. Ott a kilincseken vannak a tervezők szobrocskái.

    https://www.kozterkep.hu/~/15774/Budai_Varpalota_Kolduskapu_Budapest_1995.html

    VálaszTörlés
  5. A 9. és 10. képen (felülről), balról jobbra látható alakok: (kukucskáló nő) József Attila, Thomas Mann, Ady Endre, Rippl Rónai (a sapkájáról felismerhető)Barbra Streisand, Hatvay Lajos. Mindegyik szeretett kávéházba járni, vagy a kuglerról álmodni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és alulról a 6. képen maga a művész: Kő Pál látható, és a pöttyös ernyős hölgy pedig Péterfy Gizella, az ablakból kinéző szalálas úr a sünivel pedig a szálloda belső építésze: Király László.

      Törlés
    2. És még egy kis pontosítás: nem bécsi cukrászda volt, hanem BÉCSI KÁVÉHÁZ, és a szálloda első emeletén foglalt helyet. /ma ott rendezvénytermek vannak :( /

      Törlés
  6. MMA figyelem ! Védetté kéne nyilvánítani, vagy megvenni,mert félő, hgy a külföldi szálloda tulaj még a liftek előtti szűk helyről is elviszi, vagy majd "eltünik" !!!! Aki tudja az elérhetőségét szóljon a Kő Palinak is ! HELP !

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.